Before and after pictures reveal how a prison in Berlin has been transformed into a luxury hotel


Warning: Undefined array key "tie_hide_meta" in /home/tipblogg/domains/tipblogg.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/tipblogg/domains/tipblogg.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3
Opened this year, the family-run Hotel Wilmina (pictured) in Berlin was formerly a women's prison and a courthouse

Opened this yr, the family-run Hotel Wilmina (pictured) in Berlin was previously a girls’s jail and a courthouse 

Eye-catching photographs reveal the outstanding transformation of a jail in Berlin right into a luxurious resort.

Opened earlier this yr, the family-run Hotel Wilmina within the metropolis’s Charlottenburg district has ‘spacious’ visitor rooms created from former jail cells.

The unique jail yard, which was at one time the primary level of arrival on the girls’s jail, has been was a restaurant, and the legal court docket that adjoined the advanced is now a gallery space. At the rear staircase a cell stays in its unique state to serve ‘as a spot of remembrance’ – it is going to be open for resort company to go to upon request within the close to future. 

The jail and court docket compound, designed by architects Adolf Bruckner and Eduard Furstenau, dates again to 1896. It’s steeped in German historical past – the part that lies behind the advanced was used as a jail for resistance fighters throughout World War II. 

After the jail closed in 1985, a bit of the property went on to function an archive for the land registry.

Hotel Wilmina's guest rooms have been created from former prison cells. In the prison, one cell (above) was so small that it covered less than six square metres (64 sq ft)

Above is one of the 11-sq-m (118-sq-ft) 'Cosy Alcoves' at the hotel - the smallest room type available

Hotel Wilmina’s visitor rooms have been created from former jail cells. In the jail, one cell (left) was so small that it lined lower than six sq. metres (64 sq ft). On the best is among the 11-sq-m (118-sq-ft) ‘Cosy Alcoves’ on the resort – the smallest room sort accessible

The web site, nevertheless, had been ‘inaccessible and forgotten’ for a while earlier than it was remodeled right into a 44-room resort by Berlin-based Gruntuch Ernst Architects.

New supplies have been used within the conversion and present parts of the jail have been additionally ‘reused and carefully reconfigured’.

To enter the resort, guests should cross the central courtyard the place ‘tall trees, shrubs, hedges and climbing plants have spread unhindered over several decades.’ 

Once inside, company are greeted by the ‘bright, high-ceilinged’ foyer and an ‘inviting fireplace lounge’.

Part of the historic building complex was used as a prison for resistance fighters during World War II

Part of the historic constructing advanced was used as a jail for resistance fighters throughout World War II

The prison cell wing (pictured prior to the restoration), which lies at the heart of the complex, has been transformed into the hotel's atrium

Light spills into the atrium via skylights in the ceiling

The jail cell wing (pictured left previous to the restoration), which lies on the coronary heart of the advanced, has been remodeled into the resort’s atrium. Light spills into the area by way of skylights within the ceiling

Glass pendant lights suspended from the ceiling in the atrium

One of the walkways in the atrium that lead to the cell-wing rooms

In the atrium, glass pendant lights are suspended from the ceiling and walkways result in every cell-wing room

A staircase brings company as much as the five-level atrium, which lies within the former cell wing within the coronary heart of the constructing. 

Here, mild spills in from skylights, glass pendant lights are suspended from the ceiling, and wrought-iron balustrades line the walkways that result in every cell-wing room. 

In the unique jail, one cell was so small that it lined lower than six sq. metres (64 sq ft). To create more room within the restoration, dividers between cells have been opened as much as create interconnecting rooms. 

The visitor rooms vary in measurement from 11-sq-m (118-sq-ft) Cosy Alcoves to the ‘spacious’ 75-sq-m (807-sq-ft) Garden Loft, which is situated within the former prisoner meeting room.

Pictured is a Classic Garden View room. The hotel says that the architects have transformed the premises 'from a prison into a place of longing'

Pictured is a Classic Garden View room. The resort says that the architects have remodeled the premises ‘from a jail into a spot of longing’

Some prison cell windows were previously too high to offer a view of the outside – these windows have now been extended downwards

The original prison bars remain intact on the windows of the hotel. Pictured is a Classic room type

Some jail cell home windows have been beforehand too excessive to supply a view of the surface – these home windows have now been prolonged downwards. The unique jail bars stay intact on the home windows of the resort. On the best is a Classic room sort

In the restoration, the walls between cells were opened up floor-to-ceiling to create interconnecting rooms

Pictured is the ensuite bathroom in a 'Cosy Alcove' guest room

In the restoration, the partitions between cells have been opened up floor-to-ceiling to create interconnecting rooms. Pictured on the best is the ensuite toilet in a ‘Cosy Alcove’ visitor room

Some jail cell home windows have been beforehand too excessive to supply a view of the surface – these home windows have now been prolonged downwards, although the unique bars stay intact. 

Each room – none of that are precisely alike – combines ‘historical authenticity with modern luxury and comfort’, adorned in ‘soothing’ mild colors and smooth textures. 

Moving up the constructing, the newly-built penthouse flooring lies on the fifth storey, and its visitor rooms boast floor-to-ceiling home windows draped in curtains constructed from an ‘elegant shimmering veil’ of ‘high-quality steel chains’. 

At the very high, there’s a roof terrace that appears down on the roof gardens on the decrease ranges of the advanced. Other amenities embrace a bar, library, spa and health club.

The resort’s Lovis Restaurant, in the meantime, is ‘sheltered by lush gardens and interflowing courtyards’. Chef Sophia Rudolph is on the helm, with menu objects together with pink-roasted saddle of lamb with gremolata jus, and crispy onsen egg (a kind of Japanese slow-cooked egg) with Caesar dressing.

The hotel’s Lovis Restaurant (above), located in the original prison yard, is ‘sheltered by lush gardens and interflowing courtyards’

The resort’s Lovis Restaurant (above), situated within the unique jail yard, is ‘sheltered by lush gardens and interflowing courtyards’ 

Chef Sophia Rudolph is at the helm in the Lovis Restaurant, where menu items include pink-roasted saddle of lamb with gremolata jus

Chef Sophia Rudolph is on the helm within the Lovis Restaurant, the place menu objects embrace pink-roasted saddle of lamb with gremolata jus

A press release from the resort says: ‘The Berlin architects Gruntuch Ernst have devoted a lot of energy to this place. In a sensitive dialogue with the history they succeeded in radically transforming it from a prison into a place of longing with a hotel and restaurant. The process involved reversing the spatial configuration and its meaning so that an anti-social space can become an inviting place – a gem for a deliberately chosen retreat.’

The redesign won the BDA Prize Berlin 2021, an award that celebrates refurbishments. The jury said: ‘The transformation of the former women‘s prison into the Hotel Wilmina by Gruntuch Ernst is characterised by its sensitive design and atmospheric density.’

For extra data, go to wilmina.com.